Kritische kwetsbaarheid internetbankieren ontdekt

Aanval stelt hackers in staat transacties te manipuleren en geld te stelen

Amersfoort| 24-05-2014

SecureLabs heeft een nieuw type aanval ontdekt, die het mogelijk maakt misbruik te maken van het principe internetbankieren. De aanval stelt hackers in staat om bij het uitvoeren van transacties bankrekeningnummers en in sommige gevallen ook de bedragen aan te passen. De aanval kan plaatsvinden via wifi-netwerken, maar is ook mogelijk op bekabelde netwerken of via bestaande kwetsbaarheden door middel van Advanced Persistent Threats.

Banken nemen stappen om kwetsbaarheid aan te pakken

SecureLabs heeft de Responsible Disclosure van het National Cyber Security Centrum (NCSC) gehanteerd en deze kwetsbaarheid gemeld. Samen met het NCSC, verschillende banken en journalist Brenno de Winter is er ­gewerkt aan een oplossing voor deze kwetsbaarheid. De banken communiceren de kwetsbaarheid aan hun klanten en detecteren het probleem aan de ‘achterkant’. SecureLabs heeft hen tevens geadviseerd de technologie HSTS (HTTP Strict Transport Security) te implementeren.

“Dit misbruik kan voorkomen worden”

Voor het uitvoeren van de aanval wordt een versleutelde internetverbinding ongedaan gemaakt. Door de nieuwe technologie HSTS wordt de versleuteling tot in de webbrowser wel afgedwongen. “Het grote deel van de banken gebruikt deze technologie nog niet. Op advies van onze organisatie en gezien deze kwetsbaarheid hebben verschillende banken deze technologie geïmplementeerd. De overige banken zullen dit binnenkort gaan toepassen,” aldus Ronald Kingma, CEO SecureLabs.

Advies voor de consument

Consumenten zijn sinds januari 2014 zelf verantwoordelijk voor bewijs als een transactie gemanipuleerd wordt. “Als men heel oplettend is kan men misbruik detecteren. We kunnen echter niet verwachten dat deze slinkse aanval door iedereen opgemerkt wordt,” vertelt Kingma. “Wij adviseren daarom wifi-netwerken zoveel mogelijk te vermijden bij het gebruik van internetbankieren en voorlopig geen Internet Explorer te gebruiken. Zij ondersteunen de HSTS techniek tot versie 12 nog niet. Andere browsers als Chrome, Opera, Firefox en Safari ondersteunen HSTS wel. Ook is het belangrijk waakzaam te zijn en regelmatig te controleren of transacties correct zijn uitgevoerd.”

Richtlijnen beveiliging websites

Het NCSC past de ICT-beveiligingsrichtlijnen voor webapplicaties aan met de toevoeging van HSTS. Dit is echter adviserend en niet bindend. Tevens heeft het centrum buitenlandse CERTS en banken ingelicht over deze kwetsbaarheid.

————-

 

Over SecureLabs | SecureLabs richt zich op architectuur, integriteit en veiligheid (security) op het gebied van ICT, informatiebeveiliging en organisatieadvies. SecureLabs is gespecialiseerd in het uitvoeren van penetratietesten, systeem audits en security audits. SecureLabs is een zelfstandig onderdeel van de SecureLink Group.

Op www.securelabs.nl is een tool gepubliceerd die het mogelijk maakt malicious hotspots te detecteren.

Over NCSC | Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) bestaat sinds 1 januari 2012. Het NCSC draagt bij aan het gezamenlijk vergroten van de weerbaarheid van de Nederlandse samenleving in het digitale domein en daarmee aan een veilige, open en stabiele informatiesamenleving door het leveren van inzicht en het bieden van handelingsperspectief.

Het centrum valt onder de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) van het ministerie van Veiligheid en Justitie. www.ncsc.nl

 

Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met:

Ronald Kingma

CEO SecureLabs
tel: 0334779529
email: ronald@securelabs.nl

 

Comments are now closed for this article.